Direct naar content

Bijna één op de vijf werkende Nederlanders heeft een economisch-administratief beroep. In de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht ligt dit percentage zelfs iets hoger. Hoewel het aantal WW-gerechtigden met een administratief beroep in de afgelopen twee jaar (fors, te weten bijna 11%) is gestegen, staan er nog steeds veel vacatures voor deze beroepen open, zoals organisatieadviseurs, medewerkers klantenservice, beleidsadviseurs, financieel specialisten of accountants.

Aantal verstrekte WW-uitkeringen in administratieve sector neemt toe

De administratieve beroepsgroep is ruwweg in drie subcategorieën onder te verdelen, te weten het administratief personeel (werkzaam op ISCO beroepsniveau 2), beroepskrachten office, financiën en administratie (niveau 3) en specialisten bedrijfsbeheer en administratie (niveau 4). In de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht zien we in de afgelopen 2 jaar een toename van het aantal WW-gerechtigden met een bedrijfseconomisch en administratief beroep van 5,0%, ofwel een toename met meer dan 170 personen. Deze stijging kwam voor het overgrote deel door de hogere instroom van specialisten bedrijfsbeheer en administratie (niveau 4).

Werken in de administratie

Al sinds de intrede van computers in de vorige eeuw is de verwachting dat automatisering banen zal doen verdwijnen. In de praktijk blijkt echter dat veel banen blijven bestaan, maar inhoudelijk veranderen. Werk in beroepen in de bedrijfseconomische en administratieve sector wordt steeds complexer. Ook is er steeds meer vraag naar mensen voor specialistische functies, zoals accountants, financieel specialisten en bedrijfskundigen. In beroepen met minder complexe taken, is daarentegen wel een afname van de vraag naar personeel te zien. Dit komt deels doordat een aantal taken inmiddels daadwerkelijk geautomatiseerd zijn.

De vraag naar administratief personeel, geschoold op beroepsniveau 2 is in de afgelopen 5 jaar in Midden-Utrecht weliswaar nog licht gestegen (met 9%). Voor beroepsniveaus 3 en 4 is dat met 64% en 92% echter een stuk meer.

67b589eecb905

Administratie en automatisering

UWV bracht op 21 januari jongstleden de publicatie ‘Economisch-administratieve beroepen in beeld’ uit. Bijna 20% van alle werkenden in Nederland heeft een beroep in de administratie. Veel werkzaamheden worden complexer door automatisering en functies met weinig complexe taken verdwijnen langzaam.

Om technologische veranderingen in een functie goed te kunnen bijhouden, is blijvende bijscholing voor iedereen die administratief werk doet erg belangrijk. Vera Koning, Arbeidsmarktadviseur Midden-Utrecht, geeft aan: ‘Hoewel administratieve functies blijven bestaan, zien we dat de inhoud van het werk sterk verandert. Door automatisering worden taken complexer, waardoor er vooral vraag is naar specialisten met een hoger opleidingsniveau.’

Werkzoekenden, maar ook scholieren, studenten, werkenden en werkgevers, kunnen bij de loopbaanadviseurs van het Leerwerkloket Midden-Utrecht terecht voor loopbaangesprekken en advies.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.