Direct naar content

Wat moet een werkgever doen bij het aannemen van een Oekraïense vluchteling?

Vanaf 15 april 2022 zijn werkgevers verplicht bij UWV te melden dat ze een Oekraïense vluchteling in dienst nemen. Meld dit ten minste twee werkdagen voor het begin van het werk. Klik hier voor het aanmeldformulier.

Wat als de Oekraïense vluchteling al voor 15 april in dienst was?

Voor werkgevers geldt een overgangsperiode tot 15 april 2022. Zij kunnen in die periode een melding doen bij UWV van het dienstverband als zij dat nog niet hebben gedaan bij een vluchteling die vanaf 4 maart 2022 in dienst is. De voorwaarde dat 2 werkdagen van te voren moet worden gemeld geldt dan niet. Kijk hier voor meer informatie rondom het aanvragen van een werkvergunning.

Waarom hoeven werkgevers voor vluchtelingen uit Oekraïne geen werkvergunning te hebben?

De EU heeft op 4 maart de Richtlijn Tijdelijke Bescherming geactiveerd. Dat houdt in dat mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming krijgen in de lidstaten van de Europese Unie. Op grond van de Richtlijn Tijdelijke bescherming hebben Oekraïense vluchtelingen toegang tot de arbeidsmarkt en hoeft u voor hen geen werkvergunning aan te vragen. U moet uw nieuwe werknemer wel tijdig melden bij UWV.

Wat als een Oekraïense vluchteling geen volledig document heeft?

Nog niet elke vluchteling heeft een document van de IND. Daarom geldt tot en met 30 mei 2022 de vrijstelling voor alle Oekraïners als zij hun nationaliteit kunnen aantonen met een document, bijvoorbeeld een paspoort.

Meer informatie

contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil meer weten over*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.