Direct naar content

Op woensdag 23 maart konden geïnteresseerden dan eindelijk écht een bezoek brengen aan de Circulaire Bouwhub van Beelen NEXT, die leer-werkplekken biedt aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zonder beperkende coronamaatregelen en onder een schitterende lentezon, konden vertegenwoordigers uit het praktijkonderwijs, gemeente Utrecht en andere maatschappelijke organisaties, kennismaken met dit bijzondere concept. SROI-coach (Social Return on Investment) Louis Alteraal (Beelen NEXT), fulltime begeleider van de jongeren vertelde over de eerste maanden sinds de opening van de Bouwhub in 2021.

Bouwhub Beelen NEXT
Bouwhub Beelen NEXT

Circulair

De Bouwhub is een uniek project waarbij duurzaamheid voorop staat, zowel op economisch als sociaal gebied. Deze hub is het nieuwe centrum van de op- en overslag van gebruikte bouwmaterialen die door demontageteams uit ontmantelingsprojecten worden gehaald. De materialen worden op de hub verzameld, schoongemaakt, eventueel bewerkt en daarna weer ingezet voor andere (bouw)projecten. Tweede belangrijke functie van de hub is de volwaardige houtwerkplaats. Hier wordt sloop- en resthout bewerkt tot nieuwe houten bouwmaterialen.

Louis Alteraal (Beelen NEXT)
Louis Alteraal (Beelen NEXT)

Werk-leerplekken

De transitie naar een circulaire economie biedt ook een unieke en belangrijke kans om een plek te creëren voor mensen die in het huidig economisch systeem niet, of slecht, mee kunnen komen. Door te kijken naar wat iemand wél kan, ontstaat arbeidspotentieel dat met de juiste begeleiding veel kan opleveren, zowel voor de werkgever als voor de werknemer en samenleving. Vanuit die gedachte werd al tijdens de bouw werk en opleiding gecreëerd voor vijf jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeente Utrecht. Het aantal werk-leerplekken loopt sindsdien gestaag op. Gemeente Utrecht, WSP Midden-Utrecht, Beelen NEXT en het praktijkonderwijs hebben hiertoe de handen ineengeslagen.  Jongeren die om wat voor reden dan ook tussen wal en schip dreigen te vallen leren in een aantal maanden op de Bouwhub niet alleen een vak, maar ook werknemersvaardigheden. Na de opleiding komen ze in dienst bij Beelen of bij een andere werkgever in de bouwsector.

Bezoekers van de Bouwhub
Bezoekers van de Bouwhub
Meer informatie? Neem contact op met een bedrijfsadviseur