Direct naar content

Lokale Utrechtse ondernemers die vanwege de gestegen energiekosten in de problemen komen, kunnen ondersteuning krijgen van de gemeente. Er is 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld om bedrijven te helpen om de winter door te helpen.

De landelijke TEK-regeling, ook bedoeld om mkb’ers in Nederland te ondersteunen treedt pas in april 2023 in werking en zal volgens de gemeente niet voor alle ondernemers voldoende zijn. Zo komt een deel van de bedrijven niet in aanmerking komen voor deze landelijke regeling omdat ze minder dan 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Andere mkb’ers ervaren nu al problemen. “En dan moeten de wintermaanden nog komen”, aldus het college.

De gemeente heeft daarom ook zelf een tegemoetkoming in het leven geroepen. Utrechtse ondernemers met minimaal twee en maximaal vijftig mensen in dienst, die aantoonbaar worden getroffen door de stijgende kosten kunnen een eenmalige tegemoetkoming aanvragen. Het bedrag dat zij kunnen krijgen varieert van minimaal 1.000 euro tot maximaal 7.000 euro.

Advies

Daarnaast kunnen deze mkb’ers hulp krijgen van Ondernemer Centraal bij het besparen van energie. Zo kunnen zij zich aanmelden voor twee gratis adviesgesprekken en ook kunnen de ondernemers een aantrekkelijke lening krijgen om hun resterende energiekosten mee te financieren.

De stijgende energiekosten raken volgens de gemeente vrijwel alle Utrechtse ondernemers. “Bijvoorbeeld lokale bakkers, slagers, bloemenwinkels, schoenmakers en dergelijke zien een stijging hun energiekosten die ze onmogelijk 1-op-1 kunnen in de prijs door kunnen berekenen aan de klant. […] Met deze steun kunnen we niet alle ondernemers ondersteunen of redden. Wel helpen we hiermee ondernemers die tussen wal en schip vallen, en ondernemers voor wie de periode tot de TEK-vergoeding uitgekeerd wordt te lang duurt.”

Meer informatie en aanvragen subsidie: online loket van gemeente Utrecht