Direct naar content

Veel inwoners van Utrecht en omstreken hebben warme jeugdherinneringen aan Het Vogelnest in landgoed Rijnauwen. Wie is er niet als kleuter of als schoolkind op schoolreisje geweest? Dichtbij huis, maar het leek een andere wereld. Sinds de bouw in 1961 is er niet veel veranderd aan Het Vogelnest. Een grondige opknapbeurt was meer dan nodig en veel partijen hebben zich daar de afgelopen maanden hartstochtelijk voor ingezet. En afgelopen zondag 12 september was het dan zover: de feestelijke heropening van Het Vogelnest. “Wat mooi dat er gemoderniseerd en verbouwd is, waarbij de authentieke uitstraling van het bekende Vogelnest behouden is!” aldus mijnheer De Jong, bestuurslid van het eerste uur van de stichting (jaren ’70).

Dat een modernisering nodig was, zal voor iedereen duidelijk geweest zijn. Het dak was lek, er zat overal enkelglas, de sanitaire voorzieningen en elektra waren aan een echte upgrade toe en er waren meer vierkante meters nodig. Een flinke lijst waar ook een flink bedrag voor nodig was. Door de hulp van heel veel enthousiaste partners en verschillende partijen is dit bedrag er gekomen. Het enthousiasme en doorzettingsvermogen van het bestuur werd gezien en beloond en zo kunnen alle scholen (kinderen en leerkrachten) uit Utrecht en Bunnik blijven genieten van dit prachtig verbouwde Vogelnest en de heerlijke speelmogelijkheden die het biedt.

(foto: Mijnheer De Jong, oud-bestuurslid, voor het verbouwde Vogelnest)

Meneer de Jong voor het verbouwde Vogelnest - 90-plus en voorzitter vanaf start Vogelnest
heropening Vogelnest deel 2_'21

Vogelnest opening

Een crowdfundactie en subsidie van onder meer de gemeente Utrecht maakten dit financieel mogelijk. Maar de vele vrijwilligers hebben een belangrijke rol gespeeld. En niet te vergeten: Van Miltenburg Bouw & Onderhoud (eveneens opgericht in 1961!). In het kader van Social Return nam het aannemingsbedrijf de uitvoering van de renovatie en verbouwing op zich. Bij social return vraagt de gemeente Utrecht aan opdrachtnemers van gemeentelijke contracten om een bijdrage te leveren aan de maatschappij in de vorm van verantwoord maatschappelijk en inclusief ondernemen. Bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, maar ook door een actie zoals deze.

Met een stralende glimlach openden Juf Astrid (OBDS Puntenburg), Hylke (bestuur Vogelnest) en kinderburgemeesters Linn, Tyme en Ate zondagmiddag Het Vogelnest. Met het doorknippen van het lint is een startschot gegeven aan weer heel veel jaren speel- en natuurplezier voor kleuters op landgoed Rhijnauwen!

Kijk voor meer informatie over Social Return en andere aansprekende voorbeelden op: www.wspmiddenutrecht.nl/advies/social-return/

Doorknippen lint juf en kleuters_Vogelnest sept'21