Direct naar content
In de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht ontvingen in februari 2023 meer mensen een WW-uitkering dan in januari 2023. Maar het was een kleine stijging: een plus van 20 uitkeringen (+0,3%). Daarmee kwam het totaal eind februari uit op 6.948 uitkeringen. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 0,3%. Een van de sectoren met grote tekorten in Midden-Utrecht is de zorgsector. Er is niet alleen veel vraag naar de bekende “handen aan het bed”, ook voor ondersteunend personeel zijn er volop vacatures. Het gaat daarbij om heel uiteenlopende beroepen: (medisch) secretaresses, boekhouders, horecamedewerkers, schoonmakers, technische mensen, ICT’ers en nog veel meer.

WW-uitkeringen in derde opeenvolgende maand toegenomen

Eind februari 2023 telde Midden-Utrecht 6.948 WW-uitkeringen. Dat komt overeen met 1,4% van de beroepsbevolking in deze regio. De absolute toename van het aantal WW-uitkeringen in februari kwam vooral vanuit de overige commerciële dienstverlening, vervoer & logistiek en detailhandel. In de metaalindustrie, uitzendbranche, horeca & catering en schoonmaak nam het aantal WW-uitkeringen in februari het sterkst af.
Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal lopende WW-uitkeringen af met 1.425 (-17%).

Ondanks de lichte toename van het aantal WW’ers blijft het voor werkgevers lastig om alle vacatures te vervullen. In vergelijking met andere arbeidsmarktregio’s is de seizoensgevoeligheid van de WW-cijfers in de regio Midden-Utrecht laag. Dit komt door de aanwezigheid van relatief veel minder seizoensgevoelige beroepen en sectoren dan in bijvoorbeeld de noordelijke regio’s. Desalniettemin is het aantal WW-uitkeringen ook in de afgelopen wintermaand weer gegroeid. Dat was na december en januari de derde maand op rij.

Zorg: ook ondersteunend personeel gezocht

De zorgsector is een van de grootste werkgevers in Midden-Utrecht. Driekwart van de werkgelegenheid in deze sector bestaat uit mensen met een zorg- en welzijnberoep. Dat zijn naar schatting bijna 50.600 werkenden. Daarbij komen nog ongeveer 17.800 werknemers met een ondersteunend beroep.

Als gevolg van personeelstekorten zijn in Midden-Utrecht veel beroepen in de zorg al meerdere jaren kansrijk. Dat betekent dat werkgevers in de zorg al langere tijd moeite hebben om vacatures in te vullen. Dat geldt echter niet alleen voor specifieke zorgberoepen, zoals groeps- en woonbegeleiders, verzorgenden IG en verpleegkundigen, maar ook voor ondersteunend personeel. Bijna een vijfde van de beroepen in de sector zorg bestaat uit administratieve beroepen (10%) en dienstverlenende beroepen (8%).

Alle opleidingsniveaus

Bij de administratieve en bedrijfseconomische beroepen met een hbo- of wo-opleidingsniveau gaat het vooral om specialisten op het gebied van personeel (HR-adviseurs, arbeids- en loopbaanspecialisten) en op het gebied van financiën (boekhouders, controllers en accountants). Voor directiesecretaresses en medisch secretaresses zijn de kansen voor werkzoekenden eveneens gunstig. Bij de dienstverlenende beroepen gaat het vooral om enkele specifieke beroepsgroepen zoals schoonmakers, medewerkers bediening horeca, keukenhulpen, horecapersoneel, kappers en schoonheidsspecialisten. Verder worden in de zorg in mindere mate ICT-medewerkers, beveiligers en technici gezocht.

Meeste vacatures in ondersteunend werk in de zorg in administratieve beroepen

Om het even in perspectief te plaatsen: In Midden-Utrecht waren er in het 4e kwartaal 2022 in alle sectoren ongeveer 450 vacatures voor directiesecretaresses en 50 vacatures voor medisch-secretaresses. Daarnaast werden ruim 700 financieel specialisten gevraagd en 350 HR-adviseurs, arbeids- en loopbaanspecialisten. De meeste openstaande vacatures in dienstverlenende beroepen hadden betrekking op medewerkers bediening horeca (900 vacatures), schoonmakers (400 vacatures), keukenhulpen (300 vacatures) en kappers en schoonheidsspecialisten (100 vacatures). Naar schatting is van de totale vraag naar administratieve beroepen in Midden-Utrecht 17% afkomstig uit de zorg. Van alle vacatures voor HR-professionals in de regio komt 8% uit de sector zorg en van alle vacatures voor financieel specialisten is dit percentage 3%. In deze huidige krappe arbeidsmarkt worden steeds vaker functies gecombineerd in één functie. Een voorbeeld hiervan is een combinatie van beveiliging en hospitality, waarbij beveiligers ook receptietaken uitvoeren. Ook voor wie geen zorgverlener is, biedt de zorgsector dus tal van interessante mogelijkheden.UWV publiceerde onlangs een rapport over de arbeidsmarkt voor deze ondersteunende beroepen in de zorg: Zorg: meer dan alleen zorgpersoneel. Dat is hier te lezen.