Direct naar content

Een half jaar na de verwoestende brand op het Berlijnplein dat het cultuurpaviljoen in Leidsche Rijn in de as legde en vier organisaties dakloos maakte, is er nu een nieuwe, tijdelijke werkplek. Deze is op 24 juni geopend door wethouder Linda Voortman.

Social Return

Al snel na de brand kwam BAM Bouw en Techniek te hulp met een zogenaamde schottenkeet als tijdelijk onderkomen voor de organisaties RAUM, Het NUT, Jonge Honden en Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn. BAM Bouw en Techniek bouwt zelf veel in Leidsche Rijn, o.a. ook de parkeergarage op het Berlijnplein. Als invulling van de social return regeling schonken zij deze bouwkeet als tijdelijk onderkomen tot het paviljoen herbouwd is. Bij social return vraagt de gemeente Utrecht aan opdrachtnemers van gemeentelijke contracten om een bijdrage te leveren aan de maatschappij in de vorm van verantwoord ondernemen. Bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, maar ook door een actie zoals deze.

Berlijnplein, cultureel hart in ontwikkeling

Het Berlijnplein wordt een cultureel hart voor Leidsche Rijn, Utrecht en daarbuiten. DePlaatsmaker is partner in de ontwikkeling van het Berlijnplein en werkt hierin samen met RAUM, Gemeente Utrecht en alle pleingenoten. Het is een plek die tot 2025 nog volop in ontwikkeling is. Het hergebruik van de schottenkeet als flexibele huisvesting past in de visie van Berlijnplein op circulair bouwen, samenwerken en hergebruik van materialen. De keet heeft aan de buitenzijde een metamorfose ondergaan -ontwerp door Fulco Treffers- en een eigen karakter gekregen dat aansluit bij de aandacht voor duurzaamheid die er op het Berlijnplein is.

DePlaatsmaker

DePlaatsmaker realiseert en beheert in Utrecht ruimte voor kunstenaars, creatieve ondernemers en culturele instellingen. Door nieuwe mogelijkheden te verkennen en te ontwikkelen, vervullen zij de groeiende vraag naar passende en betaalbare ruimte voor de culturele en creatieve sector. Directeur Arna Notten: ‘We zijn heel blij dat er in samenwerking met BAM Bouw en Techniek en Gemeente Utrecht een half jaar na de brand weer een volledige nieuwe werkplek is voor de huurders RAUM, Het NUT, Jonge Honden en Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn.’

[fotografie: Han Ernest – vlnr Jeroen Duijvestein, Linda Voortman en Arna Notten]

L1110649_©_Han_Ernest[59426]
L1110665_©_Han_Ernest[59427]
Meer informatie over Social Return