Pilot Jobhunting @ AZC’s
'Bedrijven staan open voor asielzoekers'
26.04.2024Op woensdag 24 april vond in Leersum de eerste lokale banenmarkt op een Azc in Nederland plaats. Omdat asielzoekers in Nederland die aan het werk willen niet altijd weten waar ze terecht kunnen, terwijl veel werkgevers juist druk op zoek zijn naar personeel, hebben zes asielzoekerscentra in Midden-Nederland de handen ineengeslagen in een project dat asielzoekers en werkgevers dichter bij elkaar brengt. Naast het organiseren van lokale banenmarkten, is de pilot Jobhunting@AZC’s in het leven geroepen, waarbij nog niet gevestigde statushouders en asielzoekers die willen werken in contact worden gebracht met potentiële werkgevers. De samenwerking bestaat verder uit de veertien gemeenten in de regio, UWV, COA , WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht en het Regionaal Mobiliteits Team (Midden-Utrecht Werkt Door). De gemeentes droegen al bij aan de bemiddeling tussen de werkgevers en statushouders, en breiden dit met de jobhunters dus ook uit naar asielzoekers die aan de slag willen.
Tewerkstellingsvergunning
Waar statushouders in Nederland gewoon aan de slag mogen, moeten asielzoekers via hun werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Voorheen gaf zo’n vergunning het recht om vierentwintig weken per jaar te werken, voor veel werkgevers een te korte periode om echt interessant te zijn. Sinds kort is er echter iets veranderd in de regelgeving, omdat een asielzoeker in hoger beroep gelijk heeft gekregen nadat hij deze regeling aanvocht. De tewerkstellingsvergunning stelt asielzoekers vanaf nu dus in staat om de volle tweeënvijftig weken van het jaar aan het werk te gaan.
Bettina Jonker, projectleider vanuit de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht ziet dat dit een impuls geeft aan het aantal bedrijven die zich bij de pilot meldt om met asielzoekers in zee te gaan. „Het verruimen van het aantal weken heeft een positieve uitwerking op de pilot. Vierentwintig weken was voor wel potentiële werkgevers toch wat kort, een vol jaar is dan ook veel aantrekkelijker”, legt ze uit.
Krapte
Het project is volgens de organiserende partijen ontstaan uit een tweeledige behoefte in de samenleving. Aan de ene kant zijn er veel asielzoekers die in afwachting zijn van hun procedure, maar wel graag al aan de slag zouden gaan. Aan de andere kant staan werkgevers te springen om meer mankracht, en klopte verschillende bedrijven al vaker bij het COA aan om te spreken over eventuele samenwerkingen. „In elke sector wordt natuurlijk gekampt met krapte, er is erg veel vraag naar personeel. We zien dat bedrijven er daarom ook echt voor open staan om asielzoekers aan te nemen”, vertelt Jonker.
Voor de asielzoekers biedt de pilot een laagdrempelige manier om op een eerder moment in te stappen op de arbeidsmarkt. Voordelen van eerder starten met werken zijn onder meer het sneller de Nederlandse taal en werkcultuur leren kennen, een netwerk opbouwen en voor veel mensen heeft het actief meedoen een positief effect op hun welbevinden Sinds de start van de pilot werd er al met zo’n zestig mensen gesproken.
Meer weten over dit project of in contact komen met een jobhunter?
Hulp bij werkvergunning voor personeel uit het buitenland? LSA geeft advies over werkvergunning | UWV Inspiratieplatform