Direct naar content

De tweede editie van het regionale leerwerkproject Sleutel tot Succes in de regio Midden-Utrecht is afgerond. De meerderheid van de deelnemers is inmiddels aan het werk. De praktijkopleiding bij De Techniekschool in Woerden is onderdeel van het programma Perspectief op Werk. Kandidaat Yuliia Smirnova (29): ‘Ik heb mijn eigen toekomst nu weer in handen.’ 

Een aantal jaar geleden is het project ‘Sleutel tot Succes’ opgestart om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan een baan te helpen. Het doel van dit traject is werkzoekenden op te leiden tot (assemblage)monteur en hen te begeleiden naar werk. Deze samenwerking tussen De Werkunie/De Techniekschool en consulenten en accountmanagers van WSP blijkt succesvol: het is een traject met in het verleden tot wel 100 procent uitstroom naar werk. Ook deze editie is de meerderheid van de groep aan het werk. VNO-NCW heeft het project ondersteund en is blij met de positieve reacties van werkgevers. 

Terberg-Jörgen Compeer
Praktijkopleider Jörgen Compeer van Terberg

Beter samenwerken 

Yuliia Smirnova volgde dit jaar het traject en is blij dat ze nu aan het werk is bij Terberg. “De Sleutel tot Succes heeft me de kans gegeven om de basis te leren in techniek. Ik vond het ook erg leuk dat er mensen met verschillende nationaliteiten meededen. Zo leerde ik beter communiceren en samenwerken. Toen ik genoeg skills had, hebben de mensen van de Werkunie mij aan deze baan bij Terberg geholpen. Hier kan ik de opgedane kennis in techniek combineren met de ervaring in management die ik al had. Dat is geweldig.”  

Leerwerktraject 

In de Sleutel tot Succes komen werken en leren samen. Het leerwerktraject duurt in totaal zo’n vijf maanden. ‘De eerste drie maanden staan in het teken van de technische opleiding. Daarna volgt de bemiddeling naar werk, een traject waar ongeveer twee maanden voor wordt uitgetrokken,’ vertelt Christina de Vries, regionaal Bedrijfsadviseur Perspectief op Werk. “De eerste ronde liep in 2021 en liet positieve resultaten zien. Daarom zijn we verdergegaan. We hebben nu nog meer gericht op inclusiviteit, lager instroom niveau, grotere afstand tot de arbeidsmarkt, en we hebben ook Engelstalige werkzoekenden toegelaten. Ook is er tijdens het sporten het aspect van werknemersvaardigheden doorgenomen.” 

Meer informatie? Kijk hier: https://dewerkunie.nl/omscholing-techniek/