Direct naar content

Er zijn volop baankansen in de techniek. Tegelijkertijd staan er nog veel mensen aan de kant, die met een steuntje in de rug graag aan de slag willen gaan. Om werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen organiseerde Servicepunt Techniek, in samenwerking met de werkgeversservicepunten Midden-Utrecht, Amersfoort en Gooi- en Vechtstreek, de Techniek Doe Dag. Op zaterdag 24 september ontmoetten tientallen werkgevers en opleiders in de techniekbranche meer dan driehonderd potentiële kandidaten, op de locatie van de Utrechtse Werkvoorziening (UW). 

Tijdens de Techniek Doe Dag konden geïnteresseerden ‘proeven’ van de vele functies die bestaan binnen de techniekbranche. Denk bijvoorbeeld aan lasser, timmerman, fietstechnicus, zonnepaneelmonteur. Door niet alleen te vertellen over techniek, maar vooral door het laten uitvoeren van kleine, mooie technische opdrachten ontstonden vele mooie eerste contacten tussen bezoekers en werkgevers.  

Voor veel deelnemers geldt dat zij eerst een opleiding zullen moeten volgen. Daarom waren op de Techniek Doe Dag ook onderwijsinstellingen aanwezig: onder meer ROC Midden Nederland, de Beroepentuin, Leerwerkloket en het Utrechtse Werkbedrijf (UW). Er ontstaan steeds meer initiatieven waarbij werkzoekenden niet langer een meerjarige beroepsopleiding hoeven te volgen, maar korte, zeer op de praktijk toegespitste, leertrajecten gericht op het behalen van een praktijkverklaring. 

Deelnemer aan de Techniek Doe Dag
Deelnemer aan de Techniek Doe Dag

De opening van de dag kwam voor rekening van de Utrechtse wethouder Dennis de Vries. Hij heeft onder meer de portefeuille mbo onder zijn hoede en heeft veel affiniteit met techniek en techniekonderwijs.

Dennis de Vries: “Goed dat er dit soort dagen worden georganiseerd waar we werkgevers in belangrijke sectoren en scholen en studenten met elkaar verbinden. Het is zo belangrijk om in te zetten op het enthousiasmeren en verbinden van MBO’s in de techniek met werkgevers. Praktisch opgeleide studenten van vandaag zijn de toekomst van onze stad. Juist ook in sectoren als bouw, ICT en de techniek. De gemeente zet al een aantal jaar heel hard in op de verbinding van studenten met de arbeidsmarkt, zodat ze weten wat de mogelijkheden zijn en goed terecht kunnen komen.”

IMG-20220924-WA0001
Wethouder Dennis de Vries tijdens Techniek Doe Dag

Over de organisatie 

In het Servicepunt Techniek bundelen de Koninklijke Metaalunie, FME, Techniek Nederland, Bouwend Nederland, OOM, Wij Techniek, A+O Metalektro, FNV, de werkgeversservicepunten Midden-Utrecht, Amersfoort en Gooi- en Vechtstreek, UWV én de leerwerkloketten Amersfoort en Utrecht hun kennis, ervaring en netwerk. Met als doel om werkgevers en werkzoekenden in de bouw-, metaal en installatietechniek bij elkaar te brengen.