Tekort aan zorgpersoneel in Midden-Utrecht houdt aan
Nieuwsflits Arbeidsmarkt Regio Midden-Utrecht
16.05.2025De bevolking groeit en vergrijst. Met de toename van het aantal mensen stijgt ook de zorgvraag. In de afgelopen tien jaar is de vraag naar zorgpersoneel in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht met ruim 19% toegenomen. Het zorgaanbod groeit niet automatisch mee met de vraag. Het aanbod op de arbeidsmarkt van mensen die in de zorg willen en kunnen werken, is de afgelopen 5 jaar juist afgenomen. Welke ontwikkelingen signaleren we in deze sector?
Is er meer aanbod?
Het aanbod van zorgpersoneel daalde aan het begin van de coronacrisis en nam tussen juli 2020 en januari 2023 met bijna 38% af, (van 1.698 naar 1.055 werkzoekenden) maar nam daarna weer langzaam toe. Eind april 2025 stonden er inmiddels weer 1.235 werkzoekenden vanuit de sector zorg en welzijn ingeschreven bij UWV. In Midden-Utrecht staan de meeste WW-gerechtigden ingeschreven met de beroepen als psychologen en psychotherapeuten, groeps- en woonbegeleiders, sociotherapeuten, sociaal-cultureel werkers en helpende. Omdat veel beroepen in de zorg nog steeds als kansrijk kunnen worden aangemerkt, is het aan werkzoekenden, werkgevers én professionals op de arbeidsmarkt om de goeie match hierin te vinden. Voor werknemers is een goed salaris niet alleen belangrijk. Daarom letten werkgevers tegenwoordig bij het werven minder op functie-eisen, proberen zij de administratieve last te verminderen en krijgen werknemers meer grip op hun werktijden en roosters.
Stijging aantal banen en ontwikkeling vacatures
In de afgelopen tien jaar is het aantal werknemersbanen in de zorg en welzijn in Midden-Utrecht gestegen van bijna 74.000 naar ruim 88.000 banen, een stijging met meer dan 19%. Werkgevers hebben veel moeite moeten doen om alle ontstane vacatures, zowel de vervangingsvraag als de uitbreidingsvraag, te kunnen vervullen. Dit geldt voor vacatures op alle opleidingsniveaus. Zo staan in de top 15 van meest openstaande vacatures Verzorgenden IG (ISCO beroepsniveau 2) en Algemeen verpleegkundigen (ISCO beroepsniveau 3) bovenaan.

Minder zzp’ers in de zorg door handhaving schijnzelfstandigheid
In de zorg zijn verschillende trends zichtbaar die de werkgelegenheid beïnvloeden. Zo zien we al jaren dat vergrijzing en automatisering aan zowel de vraag- als aanbodkant van invloed zijn. Een recente belangrijke ontwikkeling, beschreven in een recente publicatie op werk.nl, is de wettelijke handhaving op schijnzelfstandigheid die per 1 januari 2025 van kracht is gegaan. Uit de eerste gegevens blijkt dat deze wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) ervoor heeft gezorgd dat voor het eerst in jaren het aantal zzp’ers in de zorg is gedaald. Ook vanuit de sector zelf komen geluiden dat de eerste schijnzelfstandigen (terug)komen voor een contract met vast dienstverband. Het CPB verwacht dat ongeveer de helft van alle schijnzelfstandigen voor loondienst zal kiezen.
Toch is nog niet zeker of deze voorzichtige daling doorzet. Zorginstanties zijn bang dat zij zonder zzp’ers de roosters op korte termijn niet rondkrijgen en vrezen zelfs een ‘zorginfarct’.
Een adviseur werkgeversdienstverlening van het Werkgeversservicepunt Midden-Utrecht geeft het volgende aan over de zorgsector: In de zorgsector in de regio Midden Utrecht kijken werkgevers steeds vaker met een bredere blik naar werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Ontwikkelpad Zorg (o.a. gehandicaptenzorg en ouderenzorg) is ontwikkeld en ontwikkelpad Sociaal Werk komt eraan rond juni/juli. Er zijn al een aantal initiatieven in de regio die opgezet zijn en nog lopen, bijvoorbeeld Proeftuin Zorg/Kinderopvang en U – match. De eerste reacties vanuit werkgevers zijn positief en zij zien kansen in deze nieuwe aanpak, al is er nog wel werk aan de winkel. De arbeidskrapte blijft een grote uitdaging voor de sector. Verdere samenwerking en innovatie zijn nodig om duurzame oplossingen te realiseren.
Ontwikkeling WW-uitkeringen
In april 2025 werden er in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht 8.413 WW-uitkeringen verstrekt. Dit is een lichte daling van 134 uitkeringen ten opzichte van de maand ervoor (-1,6%). Landelijk was er ook een daling te zien (-2,8%). In vergelijking met april 2024 nam het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in Midden-Utrecht toe met 13,0%. De stijging in Nederland over dezelfde periode bedroeg 8,1%.