Direct naar content

Op vrijdag  24 juni ging een delegatie bedrijfsadviseurs van WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht en werkmatchers op pad met negen werkzoekenden. Op bezoek bij een drietal bedrijven in de fietsenbranche die op zoek zijn naar gemotiveerd personeel. En hoe dat beter te doen dan…. op de fiets.

Samen eropuit trekken bleek een gouden greep. Voor sommigen was het echt een uitje en je zag ze gedurende de dag groeien. De groep bestond uit statushouders, jongeren en veteranen die allen al een tijdje thuiszitten en een steuntje in de rug nodig hebben om weer aan de slag te gaan.

Bike2Go

Het eerste bedrijf op de route was Bike2Go bij het Smakkelaarspark. Onder leiding van de eigenaar ging men aan de slag met banden plakken. Tijdens het werk vertelde de eigenaar over zijn eigen geschiedenis: het naar Nederland komen, hier een plek vinden en de zoektocht naar betaald werk. Een inspirerend voorbeeld voor een aantal die nog midden in dit proces zitten.

Rataplan

De volgende halte: de fietsenstalling onder het station, de grootste ter wereld, beheerd door het bedrijf Rataplan. De deelnemers hielpen hier bij het in- en uitchecken van (OV-)fietsen.

BikeFlip

Laatste bedrijf op de fietsroute was BikeFlip in Overvecht. BikeFlip recycled en upcycled oude fietsen. Mensen met een U-pas kunnen voor maar €30 een fiets kopen. Voor kinderfietsen kan een abonnement worden afgesloten, zodat een kind altijd een fiets in de juiste maat heeft. BikeFlip is ook leerbedrijf dat mensen helpt re-integreren naar een betaalde baan in het fietsenvak.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke lunch en iedereen vertelde honderduit over zijn eigen zoektocht naar werk, dagbesteding en vooral verbinding met andere mensen. Sommigen gaven aan eindelijk van de bank te zijn en genoten van het samen zijn. Het samen iets doen, sámen fietsen, praten, ervaringen uitwisselen. Er gebeurde meteen iets met die mensen, ze kwamen uit hun schulp. De werkgevers deden ook mee aan de lunch. Een aantal deelnemers gaat zeker aan de slag bij een van de bedrijven. Maar los hiervan was het samen eropuit trekken van grote waarde voor deze mensen. Je gunt dit eigenlijk iedereen die nu nog thuis zit.

IMG-20220624-WA0002
Ik ben heel blij, eindelijk het huis uit. Zo leer ik Nederlands en kan ik nieuwe mensen leren kennen
deelnemer
Ik ben alleenstaande ouder. Mijn focus ligt nu helemaal bij de kinderen. Naar school brengen, ophalen, huishouden, eten maken en naar bed. Het is zo’n sleur. Het lijkt erop dat dit werk past binnen deze verplichtingen naar mijn kinderen toe. Dat zou geweldig zijn!
deelnemer