Direct naar content
22.07.2021

UWV verstrekte in Midden-Utrecht in juni 3,1% minder WW-uitkeringen dan in mei. Vergeleken met een jaar eerder telde UWV ruim een vijfde minder WW-uitkeringen. Hoewel de toekomst in de context van de coronapandemie onzeker blijft, lijkt de dalende trend een teken van herstel van de arbeidsmarkt. Het herstel blijkt in Midden-Utrecht ook uit het hogere aantal openstaande vacatures vergeleken met vorig jaar.

De spanning op de arbeidsmarkt loopt op. UWV gaat ervan uit dat de arbeidsmarkt in Midden-Utrecht in het tweede kwartaal van 2021 nog krapper wordt. Dat betekent dat er voor werkzoekenden relatief veel openstaande vacatures beschikbaar zijn. Vooral werkzoekenden met een kansrijk beroep hebben een relatief goede kans om een baan te vinden.
Een vijfde minder lopende WW-uitkeringen dan vorig jaar UWV verstrekte eind juni 2021 10.690 WW-uitkeringen aan werkzoekenden in Midden-Utrecht. In vergelijking met mei zijn dat 343 uitkeringen minder (-3,1%) en ten opzichte van juni 2020 2.897 minder uitkeringen (-21,3%). De grootste bijdragen aan de daling in juni 2021 zijn afkomstig van de dienstverlenende beroepen (-77, waaronder vooral kelners & barpersoneel en koks) en de technische beroepen (-65, met in het bijzonder bouw-personeel en hulpkrachten bouw & industrie). Op jaarbasis is de grootste bijdrage aan de afname afkomstig van de economisch-administratieve beroepen (-688, waaronder administratief medewerkers), de commerciële beroepen (-270, vooral commercieel medewerkers binnendienst en verkoopmedewerkers) en de technische beroepen (-268, vooral hulpkrachten bouw & industrie en bouwarbeiders). Eind juni 2021 bedroeg het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, in Midden-Utrecht 2,2%. Dit is lager dan de 2,6% voor Nederland.

Veel beroepen met goede kansen op werk

De uitbraak van het coronavirus zorgde begin vorig jaar voor een forse afname van het aantal vacatures in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht. Omdat dit gepaard ging met een groei van het aantal mensen dat in de WW terecht kwam, nam de spanning op de arbeidsmarkt af en werd de arbeidsmarkt tijdelijk minder krap. De span-ning op de arbeidsmarkt wordt door UWV gemeten door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen dat in de eerste zes maanden van hun WW-uitkering zit. Bij een krappe arbeidsmarkt is de vraag naar personeel veel groter dan het beschikbare aanbod en bij een ruime arbeidsmarkt is dit andersom. Door o.a. de versoepelingen in de zomermaanden nam het aantal online vacatures in het tweede halfjaar van 2020 weer toe en stabiliseerde dit aantal rond de 10.000 vacatures.
Het aantal openstaande online vacatures steeg in 2021 snel door het verder afschaffen van contactbeperkende maatregelen in Midden-Utrecht. In 2021 steeg het totale aantal openstaande online vacatures in de regio naar 14.000 (+40%) eind juni. Vooral in de door corona getroffen sectoren zoals horeca en schoonmaak groeide de vraag naar personeel procentueel sterk. Een nadere beschouwing van de vacature-ontwikkeling sinds de uitbraak van de coronacrisis geeft een beeld van de beroepen waarin de vraag in Midden-Utrecht absoluut gezien het meest is toegenomen. Naast technische beroepen komen ook magazijn- en expeditiemedewerkers, medewerkers bediening horeca en schoonmakers eind mei in de regionale top 10 van meest toegenomen vacatures voor.

Een baan in de techniek door de Beroepentuin

‘Ja, ook wij krijgen bij ons WerkgeversServicepunt regelmatig vacatures binnen vanuit sectoren met kansrijke beroepen,’ zegt Stijn Thijssen, senior adviseur Werkgeversdiensten bij UWV Utrecht. ‘Denk aan de techniek. Daar liggen heel veel mogelijkheden. En het leuke is: als je aarzelt over of het iets voor je is, bijvoorbeeld omdat je wilt overstappen vanuit een ander beroep, kun je dat in de regio Utrecht op een fantastische manier uitproberen, namelijk in de Beroepentuin in Overvecht.’
In de Beroepentuin maak je gedurende twee weken lang kennis met verschillende beroepen in bouw en techniek. Zeker nu er vanwege corona meer mensen op zoek zijn naar werk, is dit belangrijker dan ooit. Binnen twee maanden worden werkzoekenden klaargestoomd voor een baan in een van deze twee sectoren. Thijssen: ‘Werkgevers in bouw en techniek staan te springen om gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers, dus het zijn echte kansberoepen.’
De Beroepentuin is heel praktisch opgezet. ‘Daardoor krijg je meteen een goed idee of het bij je past.’ Op die manier heeft het WerkgeversServicepunt onlangs bijvoorbeeld nog een werkzoekende geholpen de overstap te maken van taxichauffeur naar medewerker installatietechniek. ‘Na de oriëntatieperiode van twee weken in de Beroepentuin heeft hij de leerlijn Installatietechniek gevolgd. Daarna heeft hij een stage gelopen bij een installatiebedrijf en daar komt hij per 1 september in dienst. Heel mooi om werkzoekenden zo, met de Beroepentuin als startpunt, weer nieuw perspectief te kunnen bieden.’