Direct naar content

Het tekort aan ICT’ers houdt aan, tegelijkertijd zijn er signalen dat de arbeidsmarkt aan het verruimen is. Zo daalt het aantal openstaande vacatures, terwijl het aantal mensen met een WW-uitkering stijgt. Vergeleken met andere beroepsrichtingen gaan deze beide ontwikkelingen voor de ICT-beroepen sneller. Mogelijke verklaringen zijn de snelle groei van de arbeidsproductiviteit, reorganisaties in de sector en een toename van het aantal faillissementen in de gehele economie. De impact van AI is nog niet goed in zicht. Het wordt wel genoemd als oorzaak van veel reorganisaties in de sector, en kan de reden zijn van de snel groeiende arbeidsproductiviteit.

In Midden-Utrecht neemt de krapte op de arbeidsmarkt voor ICT-beroepen af, maar blijft historisch hoog. In het eerste kwartaal van 2025 waren er bijna 15 vacatures per ICT’er korter dan 6 maanden in de WW.

De krapte op de arbeidsmarkt bereikte in het eerste en tweede kwartaal van 2022 een hoogtepunt. Wanneer de vraag-aanbod verhouding van het 1e kwartaal 2025 wordt vergeleken met die van toen, valt op dat de spanning voor ICT-beroepen (afname van 8%) sneller is afgenomen dan die voor alle andere beroepen samen (afname van 37%)

De arbeidsmarktspanning is niet voor alle ICT-beroepen afgenomen. Voor netwerkspecialisten en netwerk- en databasebeheerders is de spanning sinds 2022 juist toegenomen, mogelijk door de groeiende vraag naar cloud-based werken. Aan de andere kant laten beroepen zoals ICT-adviseurs, consultants, managers en projectleiders een afname van de krapte zien, voornamelijk door een daling in openstaande vacatures. Webdevelopers zien de grootste daling in krapte, maar de arbeidsmarkt blijft voor vrijwel alle ICT-beroepen nog steeds ‘zeer krap’.

6851523b1c3b9

Minder vraag naar en meer aanbod van ICT’ers, maar blijft zeer krappe arbeidsmarkt

Het UWV raamt periodiek de omvang van de totale vacaturemarkt. Het aantal openstaande vacatures nam in Midden-Utrecht in de afgelopen drie jaar significant af. Het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen bereikte een hoogtepunt in het eerste kwartaal van 2022 met ruim 4.500 vacatures en is sindsdien aan het afnemen. Er stonden in het eerste kwartaal van 2025 33% minder ICT-vacatures open dan op het hoogtepunt in het eerste kwartaal 2022. Al met al stonden er in het eerste kwartaal van 2025 nog steeds ruim 3.000 vacatures open.

Het aantal mensen met een ICT-beroep en een WW-uitkering is de afgelopen 3 jaar toegenomen. In mei 2025 ontvingen in Midden-Utrecht 340 mensen met een ICT-beroep een WW-uitkering, een stijging met 84% ten opzichte van het laagte record medio 2022 (minder dan 200 ICT’ers met WW uitkering). In combinatie met het toegenomen aantal WW’ers met een ICT-beroep en recente werkervaring leidde dit tot een minder hoge spanning op de arbeidsmarkt. Desondanks blijft de arbeidsmarkt voor ICT in Midden-Utrecht ‘zeer krap’.

ICT’ers werken in alle sectoren

Van alle mensen die in een ICT-beroep werken, doet 39% dat binnen de informatie- en communicatiesector. Andere sectoren waar veel ICT’ers werken zijn de zakelijke dienstverlening, het openbaar bestuur, de industrie en de financiële dienstverlening. Het grootste deel (bijna 70%) van de ICT’ers werkt als ontwikkelaar, programmeur, developer, architect of consultant. Er werken ook veel ICT’ers als beheerder, security-, database- of netwerkspecialist (bijna 20%). Tot slot werkt een deel van de ICT’ers als gebruikersondersteuner, bijvoorbeeld aan een servicedesk.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor ICT’ers (afname krapte, groei WW’ers, afname vacatures) van de afgelopen twee jaar zijn mogelijk te verklaren aan de hand van de snelle groei van arbeidsproductiviteit, reorganisaties in de sector en een algehele toename van het aantal faillissementen. Meer informatie is te lezen in de recent gepubliceerde ‘ICT beroepen in Beeld’ van UWV.

685152d31e123