Direct naar content

Voor leerlingen in het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs (pro/vso) is het soms lastig om een stageplek te vinden die aansluit bij hun interesses en talenten. In sectoren als bouw en groen is vaak veel vraag naar stagiares, maar niet alle leerlingen hebben daar affiniteit mee. Er is een behoorlijke groep die dolgraag in de IT willen werken. Maar ondanks een groot tekort aan personeel in die sector, komen pro/vso-leerlingen daar maar moeilijk aan de slag. Dit geldt overigens ook voor mbo-leerlingen. In de IT-wereld is het gebruikelijk om krachten van over de grens binnen te halen en als stagiare moet je in het algemeen hbo-niveau hebben.

Mark Leeflang, Jobhunter bij gemeente Utrecht, zet zich samen met Leerwerkloket Utrecht in om pro/vso-leerlingen aan een mooie stage te helpen en kijkt daarbij buiten de gebaande paden. Dit geldt evenzeer voor Albert Mesier en Ali Bendriss van IT-bedrijf Axis Digitaal. En toen de drie om tafel gingen, ontstond er een mooie samenwerking.

_1120876
Ali Bendriss en Albert Mesier (Axis Digitaal) en Mark Leeflang (gemeente Utrecht)

Axis Digitaal is een IT-dienstverlener die zich voornamelijk richt op het mkb. De diensten zijn heel breed: van het ontwikkelen van software, games, design tot werkplekbeheer. Daarnaast doen ze aan recruitment wanneer een klant een IT-professional zoekt. Inclusief ondernemen zit in het dna van het bedrijf. Albert is naast bedrijfsleider ook jobcoach en begeleidde in de afgelopen twee jaar al veertig mbo-studenten. De samenwerking tussen Mark, Ali en en Albert leidde tot een gezamenlijke aanpak om ook pro/vso-leerlingen stage te kunnen laten lopen. Bepaalde activiteiten, zoals dataverwerking, zijn bij uitstek geschikt voor deze leerlingen. Waarom zou je dat uitbesteden aan verre landen?

_1120868
Leerlingen pro/vso lopen stage bij Axis Digitaal

Uniek in de aanpak is dat ‘reguliere’ mbo-studenten een deel van de begeleiding van de pro/vso-stagiare op zich nemen, uiteraard onder toezicht van een professional. Voor zowel de mbo-er als de pro/vso-er is dit buddy-project heel leerzaam en verrijkend. Het vraagt de nodige skills van de mbo-er, maar de meeste studenten vinden het prachtig om met een paar jongeren te werken. De sfeer in het bedrijf is heel bijzonder: centraal staat het welzijn van de jongeren; ze voelen zich thuis en op hun gemak. Inmiddels is de eerste groep die gestart halverwege de zes maande durende stage en het is nu al een succes te noemen. Momenteel zijn Mark, Ali en Albert bezig om een officiële Praktijkverklaring te regelen, zodat de jongeren ook echt met een ‘papiertje’ de stage af kunnen ronden.

Meer weten? Neem contact op met WSP