Direct naar content

De arbeidsmarkt is al een tijd behoorlijk krap. Toch staan er nog steeds veel mensen aan de kant die dolgraag aan de slag willen. Mensen die al een tijdje uit het arbeidsproces zijn, mensen met een beperking of mensen die niet precies de juiste skills hebben. Het vraagt creativiteit, doorzettingsvermogen en vooral een open mind om een duurzame match te creëren tussen een werkzoekende en een werkgever. Van beide partijen welteverstaan! 

Pia de Bruijn is zo’n werknemer, die uit haar comfort-zone durft te komen en een nieuwe weg inslaat. Tot 2015 werkte zij in de IT als applicatiemanager. De jaren erna was ze mantelzorger. In 2020 wilde Pia weer een betaalde baan en kwam haar vasthoudendheid goed van pas. Covid en een aantal afwijzingen gooiden aanvankelijk roet in het eten, maar sinds december 2021 werkt ze als office-manager bij Climate Risk Services in Utrecht.

En Climate Risk Services (CRS) is zo’n werkgever. Oprichter en directeur Gerhard Mulder: “We zijn al een behoorlijk diverse organisatie, maar Pia draagt nog eens extra bij aan onze diversiteit, en dat is goed voor ons bedrijf.” CRS is een jong, snel groeiend bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Tweeënhalf jaar geleden opgericht helpt het (financiële) instellingen bij het managen van de klimaatrisico’s die hun business met zich meebrengt. “De klimaatcatastrofe is een systeemprobleem en raakt ons allemaal. Toch vinden veel organisaties het nog lastig om de risico’s die zij lopen mee te nemen in hun beleid.”

Pia de Bruijn en Gerhard Mulder
Pia de Bruijn en Gerhard Mulder
Ik vind het superwerk, het is supergezellig. Ik krijg de vrije hand en kan zaken naar mijn hand zetten. Het heeft mijn leven echt veranderd.
Pia de Bruijn

Gerhard: “Door de snelle groei hadden wij behoefte aan een office-manager, die goed is in zaken organiseren. Al snel kwam het WerkgeversServicepunt (WSP) op ons pad en hebben wij samen gekeken naar de vacature en naar mogelijke kandidaten. Pia viel meteen op omdat ze in haar c.v. had geschreven: ’61 en klaar met werken? Dacht het niet!’ Pia voegt echt waarde toe. Ze is ondernemend, regelt dingen, en toont echt verantwoordelijkheidsgevoel. Ik denk altijd in skills, abilities en values. Values zijn het belangrijkst en daar zit het met Pia wel goed. Het is dus niet alleen vanuit maatschappelijk opzicht geslaagd, maar ook zakelijk een succes.”

Nanette van Empelen is bedrijfsadviseur bij WSP Midden-Utrecht en creëert kansen voor werkzoekenden zoals Pia en werkgevers zoals CRS. Bijvoorbeeld door kritisch naar de vacature te kijken: “Heb je écht dat schaap met de vijf poten nodig, of zijn een paar vaardigheden nú belangrijk en zijn er die ook iets later wel ontwikkeld kunnen worden.” Zo komen kandidaten in beeld die anders niet op een functie hadden gesolliciteerd.

Gerhard: “wij zijn een echt internationaal bedrijf, dus goed Engels spreken was heel belangrijk. En natuurlijk organisatietalent. Beide kwaliteiten heeft Pia ruimschoots.”

Heb je écht dat schaap met de vijf poten nodig, of zijn een paar vaardigheden nú belangrijk en zijn er die ook iets later wel ontwikkeld kunnen worden.
Nanette van Empelen

WSP helpt bedrijven met een hart voor maatschappelijk verantwoord ondernemen om hun personeelsbeleid op dat gebied vooruit te helpen. Dat betekent organisaties adviseren bij het vinden van de juiste match, maar ook het inzetten van subsidies en regelingen die de kandidaat net dat zetje geven om te kunnen slagen. In het geval van CRS en Pia is gekozen voor jobcoaching, begeleiding op de werkvloer, die helpt bij een goede start en uitval voorkomt. Daarnaast is een ‘werkgeverscheque’ ingezet om Pia’s Word- en Excelvaardigheden bij te spijkeren. Pia: “Het heeft mij echt geholpen dat ik vanaf het begin een jobcoach heb, iemand die mij in het eerste jaar begeleidt. Ik pak nu één voor één meer zaken op, zoals bijvoorbeeld factureren en zakenreizen organiseren; dan kunnen de collega’s zich meer op hun projecten richten. Ik vind het superwerk, het is supergezellig. Ik krijg de vrije hand en kan zaken naar mijn hand zetten. Het heeft mijn leven echt veranderd.”

We zijn al een behoorlijk diverse organisatie, maar Pia draagt nog eens extra bij aan onze diversiteit, en dat is goed voor ons bedrijf.
Gerhard Mulder
Neem contact op met een bedrijfsadviseur