Direct naar content

Steeds meer werkgevers weten Harrie te vinden. Goed nieuws, want Harrie staat voor kansengelijkheid in je bedrijf, voor een inclusieve, diverse samenleving. Een plek waar ook werknemers met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’ aan het werk zijn. Victor Jansma, business development manager bij ARGO360, investeert in het Harrie-gedachtengoed en hoopt dat collega-werkgevers volgen. “Als je iets voor de samenleving kunt doen, waarom niet?”

Harrie (Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend en Eerlijk) is de personificatie van de ideale collega-werknemer die begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers die extra ondersteuning nodig hebben. Een maatje dus.

Victor Jansma, als manager van een groot bedrijf, zal zelf niet als Harrie fungeren, maar volgde de training om zich te verdiepen in het Harrie-gedachtengoed. ‘Ik wil me graag inzetten voor een samenleving waar voor iedereen een plekje is. Tegenwoordig zijn bedrijven zoals die van ons hoogtechnologisch aan het werken. Het gat tussen mensen die slim en krachtig zijn en mensen die niet makkelijk mee kunnen komen wordt steeds groter. Uiteindelijk krijg je dan een samenleving met kansenongelijkheid, zoals in Amerika, waar succesvolle mensen in gated communicaties leven en arme mensen toegewezen zijn aan de goot. Als samenleving, moet je dit niet willen.’

We moeten kansenongelijkheid met z’n allen bestrijden.
Victor Jansma
Victor Jansma_Argo 3602
Victor Jansma (ARGO360)

Beter signaleren

Nu Jansma de Harrie-training heeft gevolgd, heeft hij meer tools gekregen voor werknemers die wat meer begeleiding nodig hebben. “Ik weet nu beter hoe te signaleren als er iets speelt waar wij als management iets mee moeten. Als er bijvoorbeeld onbegrip is, of stress. Hoe kun je iemand met een beperking ontlasten?” blikt Jansma terug. “Dat zijn waardevolle inzichten die ik iedere collega-werkgever kan aanraden. Ik dacht altijd aan een gehandicapt iemand als het ging over mensen met een afstand tot arbeidsmarkt. Nu weet ik dat het om mensen gaat die net wat meer ondersteuning nodig hebben om daarna prima te kunnen functioneren. Mensen die we graag een plek bieden bij ARGO360.”

Harrie geeft je als manager veel inzichten voor de werkvloer

Handige links

Weten hoe inclusief jouw organisatie is? Bekijk hier de Harrie-routekaart.

Kijk hier voor een overzicht van regelingen waar werkgevers gebruik van kunnen maken als zij een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst nemen.

Meer weten over Harrie en het aanbod cursussen? Kijk op de website van Harrie. Of neem contact op met Madeleine Everard, bedrijfsadviseur bij WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht: m.everard@utrecht.nl 

Ik zag mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt' als gehandicapten. Nu zie ik ze als collega’s.