Direct naar content

“Ik voelde me meteen welkom”, zegt Jeffrey van Steenvelt (22) uit Houten. Via Anja van Eijk van de lokale vestiging van WSP Midden-Utrecht in Nieuwegein vond hij een baan bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Zijn werkgever krijgt voor hem een loonkostensubsidie in het kader van de Regeling Banenafspraak.

Op het kantoor van het hoogheemraaadschap is Jeffrey verantwoordelijk voor de koffiemachines. Maar als het zo uitkomt, doet hij ook andere klusjes. Auto’s parkeren of spullen wegbrengen. “Ik heb het naar mijn zin”, zegt hij. “Beter dan de hele dag gamen op de bank.” In zijn vorige baan was Jeffrey ongelukkig. Hij nam zelf zomaar ontslag en zat vervolgens een paar maanden werkloos thuis bij zijn ouders, met een bijstandsuitkering. Via Anja mocht hij langskomen bij Andries van Aalderen van De Stichtse Rijnlanden. Andries zag meteen wat in hem, vertelt hij: “Hij is heel open en niet dom. Hij heeft potentie en verdiende een kans.”

6c9706c8-7533-4101-9afd-314f9d994859
Andries van Aalderen en Jeffrey van Steenvelt

Ben je al wakker?

Van Aalderen nam Jeffrey onder zijn hoede en greep hem af en toe bij zijn nekvel als dat nodig was. De eerste maanden belde hij Jeffrey zelfs elke ochtend thuis op: “Ben je al wakker? Je moet werken.” Sinds augustus vorig jaar werkt Jeffrey 25 uur per week bij De Stichtse Rijnlanden. In oktober kreeg hij een jaarcontract. Toch moet hij nog veel leren, ziet Van Aalderen: “Als het lastig wordt, duikt hij. Dat kan niet. Hij moet het zeggen als hij ergens mee zit.” Van Aalderen ziet het inmiddels meteen als Jeffrey een probleem heeft. “Dan zeg ik: ‘kom Jeffrey, we gaan even roken’.  We roken geen van beide, maar Jeffrey weet dan: we moeten samen even praten.”

Zijn werkgever ontvangt een loonkostensubsidie

Jeffrey heeft een beperking en volgde speciaal onderwijs, vertelt accountmanager Anja van Eijk-Ten Berge van de vestiging in Nieuwegein, die hem aanmeldde bij het hoogheemraadschap. “Hij is opgenomen in het doelgroepenregister van het UWV en heeft een Indicatie Regeling Banenafspraak. Daarom ontvangt zijn werkgever voor hem een loonkostensubsidie. Ook valt Jeffrey onder de No Risk Polis. Mocht hij onverhoopt uitvallen door ziekte, dan betaalt niet zijn werkgever de ziekte-uitkering maar het UWV. Bovendien krijgt Jeffrey begeleiding van een jobcoach die door ons wordt betaald. De hoogte van de loonkostensubsidie wordt vastgesteld aan de hand van de zogeheten loonwaarde, aldus Van Eijk-Ten Berge. “Bij zijn vorige werkgever ontwikkelde Jeffrey zich zo goed dat zijn loonwaarde in enkele jaren steeg van 70 naar 100 procent. Dit is behoorlijk uitzonderlijk.”

Toen Jeffrey bij De Stichtse Rijnlanden begon, werd zijn loonwaarde bepaald op 70 procent. Eens per jaar wordt de hoogte van de loonwaarde opnieuw vastgesteld. Van Eijk-Ten Berge ziet nog wel mogelijkheden voor groei. “Maar of hij hier ook 100 procent haalt, is de vraag. Het punt is dat de functie van Jeffrey binnen Stichtse Rijnlanden officieel niet bestaat. Hij doet een deel van het werk van medewerker facilitair, maar die functie is voor hem te zwaar. Een oplossing zou kunnen zijn dat niet naar hele functies wordt gekeken, maar naar taken die onderdeel zijn van die functie: we noemen dit jobcarving. Wij kijken samen met de werkgever hoe dat kan worden toegepast.”

Dan zeg ik: ‘kom Jeffrey, we gaan even roken’. We roken geen van beide, maar Jeffrey weet dan: we moeten samen even praten.
Andries van Aalderen

Wilt u hoe WSP Midden-Utrecht u kan helpen bij het oplossen van personeelsvraagstukken?

Neem contact op met een bedrijfsadviseur