Direct naar content

Brownies&downieS is een landelijke keten van koffiezaken en lunchrooms die werk en dagbesteding biedt aan mensen met een beperking. Sinds oktober vorig jaar heeft Nieuwegein een vestiging. Franchisenemer Marjolein Maigret nam twee medewerkers met een beperking in dienst. Dat is mede mogelijk dankzij een loonkostensubsidie en ondersteuning van WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Utrecht.

Wesley van Dijk (20) staat achter de bar en werkt in de bediening bij Brownies&downieS in Nieuwegein. Het is zijn eerste echte baan. Wesley heeft een beperking, maar draait drie dagen per week gewoon mee in het team. Wesley is een stralende verschijning. Hij ziet het als zijn taak om het zijn gasten zo veel mogelijk naar de zin te maken. “Ik wil dat iedereen zich thuis voelt”, lacht hij.

Stan Kats (24) heeft al eerder in de horeca gewerkt en staat in de keuken. Daar maakt hij graag lekkere dingen klaar voor de gasten. Hij is er goed in ook. Zijn lemoncurd cake naar eigen recept heeft de door de landelijke organisatie aangeleverde cake vervangen. “Iedereen vindt mijn lemoncurd veel lekkerder”, zegt hij trots.

 

Wesley en Stan (1)
vlnr: Wesley van Dijk, Marjolein Maigret, Stan Kats en Vincent Calmer (foto: Johan Nebbeling)

Extra aandacht

Marjolein Maigret die de zaak in oktober vorig jaar samen met haar man begon, is blij met haar medewerkers Wesley en Stan. “Ze doen het allebei erg goed en draaien lekker mee. Soms hebben ze een beetje extra aandacht nodig, maar het gaat steeds beter.” Wesley en Stan hebben eerst een tijdje op proef gewerkt. Sinds een paar maanden hebben ze allebei een jaarcontract voor drie dagen per week.

Brownies&downieS Nieuwegein is een van de circa zestig vestigingen van de keten die in bijna heel Nederland te vinden is. Marjolein en haar man zijn franchisenemers. Horeca-ervaring hadden ze niet of nauwelijks toen ze de zaak begonnen. Ze kwamen beiden uit de zorg. Hen sprak het concept aan van Brownies&downieS. Dat is opgericht om mensen met een beperking een betaalde baan en, als dat te hoog gegrepen is, een nuttige dagbesteding te bieden.

Sinds de opening is het druk, vertelt Marjolein. “We hebben echt goede koffie en heel lekker gebak. Maar de gunfactor speelt ook een rol. Mensen vinden het gewoon leuk om bij ons een kopje koffie te drinken en een taartje te eten.”

Dagbesteding

Het verdienmodel van Brownies&downieS kent twee bronnen: voor de negen mensen die, veelal vanuit instellingen, een of meer dagen per week voor de dagbesteding komen, ontvangt het bedrijf een vaste vergoeding. De tweede inkomstenbron is de horecaomzet.

Hoe goed Wesley en Stan het ook doen, 100 procent presteren zoals mensen zonder een beperking kunnen ze niet. Maar Stan en Wesley zitten in het zogeheten Doelgroepregister van het UWV. Dat beoogt meer mensen met een beperking aan het werk te krijgen. Daarom ontvangt hun werkgever voor hen een loonkostensubsidie, zegt Vincent Calmer, de accountmanager van WSP Midden-Utrecht die Wesley en Stan in contact bracht met Marjolein en haar man.

“Een loonkostensubsidie overbrugt het verschil in loonwaarde tussen iemand zonder en iemand met een beperking”, aldus Vincent. “Stel dat een medewerker met een beperking 60 procent presteert van wat een medewerker zonder beperking zou presteren, dan bedraagt de loonkostensubsidie 40 procent. Dat maakt het voor een werkgever interessant om mensen met een beperking in dienst te nemen. Bovendien vallen Wesley en Stan onder de No Risk polis. Mochten ze onverhoopt voor langere tijd uitvallen door ziekte, dan betaalt niet de werkgever de ziekte-uitkering, maar het UWV.”

Ondersteuning

De aanvraag voor de loonkostensubsidie van Wesley en Stan is verzorgd via het WSP. “Daar ben ik blij mee, want we hebben er zelf weinig aan hoeven doen”, zegt Marjolein. Normaal levert het WSP ook een jobcoach die werknemers met een beperking extra ondersteuning biedt, maar bij Brownies&downieS in Nieuwegein doen Marjolein en haar man het zelf. “Ingewikkeld is dat niet. We praten gewoon af en toe even over hoe het gaat en waar verbeteringen mogelijk zijn. Maar dat doen we met al onze medewerkers.”